Jadłospis
Poniedziałek 15.04.2024 | |
---|---|
Śniadanie | Pieczywo mieszane z masłem(1,3,4,6,11), kiełbasą szynkową(1,3,4,9) na sałacie, bawarka(4), gruszka |
Śniadanie II | Herbata z lipy z miodem, banan |
Obiad | Zupa grochowa na boczku(9,12), racuszki z jabłkami(1,4,6), sok tłoczony jabłkowy, słupki marchewki, jabłko |
Podwieczorek | Mus jabłkowy, ciasteczka owsiane kakaowe(1,3,4,7,8) |
Wtorek 16.04.2024 | |
Śniadanie | Pieczywo mieszane z masłem(1,3,4,6,11), pasta z makreli wędzonej z ketchupem(2), papryka, mleko(4), banan |
Śniadanie II | Sok marchewkowy, suszone plasterki jabłka |
Obiad | Zupa brokułowa(9), ziemniaki, kurczak smażony w sosie własnym(1), kapusta czerwona zasmażana(4), sok tłoczony, jabłko |
Podwieczorek | Jogurt waniliowy(4), pałki kukurydziane, pomarańczo |
Środa 17.04.2024 | |
Śniadanie | Pieczywo mieszane z masłem(1,3,4,6,11), szynką(1,3,4,9), pomidor, mleko(4), kiwi |
Śniadanie II | Herbata owoce leśne z miodem, banan |
Obiad | Zupa wielowarzywna(9), pierogi serowo-truskawkowe(1,4,12), słupki marchewki, woda, pomarańczo |
Podwieczorek | Wafle tortowe(1,3), biszkopty bez cukru(1,6), jabłko |
Czwartek 18.04.2024 | |
Śniadanie | Pieczywo mieszane z masłem(1,3,4,6,11), serem żółtym(4), rzodkiewka, kakao(4), pomarańczo |
Śniadanie II | Herbata malinowa z miodem, mieszanka studencka(7,8) |
Obiad | Zupa koperkowa z ziemniakami(9), gulasz wieprzowy z kaszą(1,4), surówka z kapusty kiszonej, sok tłoczony, banan |
Podwieczorek | Chruściki(1,4,6), kawa mleczna(1,4), jabłko |
Piątek 19.04.2024 | |
Śniadanie | Pieczywo mieszane z masłem(1,3,4,6,11), białym serem(4) i dżemem truskawkowym(12), kakao(4), jabłko |
Śniadanie II | Herbata miętowa z miodem, banan |
Obiad | Zupa pomidorowa z ryżem(9), ziemniaki, jajko w sosie koperkowym(1,4,6), marchewka z groszkiem(4), sok tłoczony, gruszka |
Podwieczorek | Talarki jaglano-kukurydziane, wafle ryżowe, mleko(4), kiwi |
W zakładzie używa się: 1-zboża zawierające gluten: pszenica, jęczmień, żyto, owies, 2-ryby, 3-soja, 4-mleko, 5-skorupiaki, 6-jaja, 7-orzechy ziemne/arachidowe, 8-orzechy: migdały, laskowe, włoskie, nerkowce, 9-seler, 10-gorczyca, 11-nasiona sezamu, 12-dwutlenek siarki i siarczyny, 13-łubin, 14-mięczaki
Woda źródlana dostępna przez cały dzień pobytu dziecka w przedszkolu.
Jadłospis dekadowy oraz informacje o alergenach.
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów.
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, owies, jęczmień, orkisz, pszenica kamut)
- Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
- Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie, orzechy pistacje, orzechy makadamia, orzechy pekam oraz produkty przygotowane na ich bazie)
- Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Dwutlenek siarki
- Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
- Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz , ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy,zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:glutenu,mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Normal 0 21 <w:ValidateAgainstSchemas